Efter en lång vinter verkar sommaren vara här!
Nedan följer en del bra-att-ha information:
Gräsklippning
Vi har en gemensam gräsklippare och en trimmer som alla får nyttja. Vi ber er att använda dem omsorgsfullt och återlämna dem i bästa skick – gräsklipparen ska vara rengjord och tankad. Gemensamma gräsmattor, häckar och ytor ska klippas och underhållas under sommaren, och det är vi alla som har gemensamt ansvar för dessa ytor.
Vem klipper gräset på våra gemensamma ytor?
Varje fastighet ska vara med och bidra till att vi har det välordnat och fint i vårt område. Våra gemensamma gräsmattor hjälps vi alltså alla åt att klippa. Flera längor använder sig av klippschema som längan själva ansvarar för och andra hjälps åt utan schema, det är upptill varje länga vad man väljer för system. Men har man inget klippschema så är det ändå viktigt att ALLA gör sitt!
Gräsklipparen har fyrtaktsmotorer och det får absolut inte tillsättas olja i bensinen! Använd miljövänlig trädgårdsbensin, köp mer bensin vid behov och presentera kvitto alternativt kontakta vår intendent, Jesper Daneheim Rädisvägen 30, beträffande bränslepåfyllning eller om fel uppstått.
Eluttagen i våra garagelängor
Som nämnts på årsstämman och städdagen behöver varje fastighetsägare se över sina grenuttag/skarvsladdar i sitt garage. Varje plats delar på ett 10A uttag med sin garagegranne. Det har uppmärksammats att det idag används många olika typer av skarvsladdar ut från eluttaget samt att skicket på dem är väldigt varierande. Kravet på dessa skarvsladdar är att de ska vara avsedda för utomhusbruk och ha minst en så kallad IP44-klassning (som ska klara vattenstänk från alla håll).
https://www.biltema.se/bygg/el/skarvsladdar/skarvsladd-2000018270
Det är varje fastighetsägares ansvar att se till att man har rätt typ av skarvsladd!
På höstens städdag kommer en genomgång av varje garage göras och säkerställa att alla har godkända uttag samt att de är säkert installerade och inte ex hänger ner från taken etc.
Brandvarnare
Vi vill påminna om brandvarnare! Ni har väl det installerat hemma? En på varje våning ska det finnas.
Några påminnelser med Utdrag från Tallrisets A till Ö
Då vi bor i en gemensam samfällighet vill vi här också påminna om vårt ansvar även för den egna tomten och att visa hänsyn till varandra.
_____________________________________________________________________________________
Egen tomt
♦Du äger ditt hus och marken det står på, men som husägare är du skyldig att visa hänsyn genom att se till att den egna tomten är ren och snygg.
♦ Den egna tomten ska hållas snygg och välskött genom att gräsmattor, buskar och rabatter klipps och ansas.
♦ Träd ska beskäras så att de inte stör grannar eller trafikanter på promenadvägar
♦ Viktigt! Om altan byggs på fram- eller baksidan av huset får Inte ventilationshålen i grunden täppas till. Det måste finnas luftgenomdrag annars bildas fukt och kondens i krypgrunden vilket leder till mögel och dålig lukt. Det har också visat sig bli kostsamt för fastighetsägaren att åtgärda.
Bevattning
♦ Tänk på att även det vatten vi använder utomhus för bevattning bekostas av oss gemensamt i samfälligheten, var därför sparsam med vattnet för att hålla nere våra vattenkostnader, men också för att spara på vår miljö.
♦ Dygnet runt vattning är naturligtvis inte tillåten.
Hänsyn & gemensamt ansvar
♦ Att bo i en samfällighet och i ett radhusområde ställer krav på att man tar hänsyn till sina grannar och deltar i gemensamma aktiviteter såsom våra städdagar och årsstämman.
♦ Vi främjar god grannsämja och trivsel och tänker därför på att inte föra onödigt oväsen eller störa på obekväma tider.
♦ Förutom den egna tomten så äger vi en hel del mark gemensamt. Var och en har ansvar för att även de ytorna underhålls, såsom gräsklippning och klippning och ansning av häckar och buskar så att de inte hänger ut över gångbanor eller dylikt.
♦ Tänk på att vi har många lekande barn i vårt område. Håll nere hastigheten på vägarna runtom oss.
______________________________________________________________
Bilar
Biltvätt eller avsköljning på våra parkeringsplatser och promenadvägar är inte tillåtet enligt miljölagen. Vi har inga oljeavskiljare i våra brunnar för detta.
Elbil – Elen i våra garage är som ni vet i dagsläget inte dimensionerade för laddning av elbilar och det innebär en brandrisk att försöka ladda en elbil i garaget varför detta är absolut förbjudet.
Bilkörning – Våra gångvägar är inte till för bilkörning eller parkering. Behöver du lasta i eller lasta ur bilen utanför huset var försiktig och kör sakta! Parkering framför fastigheterna är inte tillåtet. Räddningstjänsten måste ha möjlighet att ta sig fram.
Inbrott
Tyvärr sker inbrott och skadegörelse då och då i vårt område. Tänk på att det är bra om ert hus ser bebott ut om ni åker bort och låt oss hjälpas åt att se till varandras hus. Ta gärna kontakt med personer som du inte känner igen och som uppehåller sig i området utan anledning.
Anticimex
Tallriset har ett avtal med Anticimex. Upptäcker ni skadedjur är det bara att ringa 075- 245 10 00 och uppge vårt avtalsnummer 1000615565. Kund nr. 4037286.
Facebook
Ni vet väl att vi har en Facebook-grupp? Välkomna att gå med i gruppen ”Tallrisets samfällighet” om ni inte redan är det!
Partytält
Vi vill påminna om att vi har två partytält inom samfälligheten som går att hyra. Vi har dels ett traditionellt rektangulärt som är 4×6 meter samt ett runt stort tält med ”tinnar och torn”. Priset för hyra av tältet för eget bruk är 500 kr varav man får tillbaka 200 kr då det återlämnas i gott skick. Skicka ett mail till kontakt@tallriset.se om ni vill hyra!
Hissa flaggan
Alla Tallrisets medlemmar är välkomna att använda områdets gemensamma flagga. Hissa gärna vid högtider och födelsedagar. Flaggan ligger på hatthyllan i tvättstugan.
Trevlig sommar, önskar styrelsen